Zistite, či vaše spánkové návyky potrebujú zmenu

Zistite, či vaše spánkové návyky potrebujú zmenu

Spánok tvorí jednu štvrtinu až jednu tretinu ľudského života. Aj keď sa v minulosti verilo, že spánok je pasívny stav, v ktorom sú telo a mozog nečinné, moderné výskumy odhalili, že je to obdobie plné dôležitých aktivít nevyhnutných pre život.

Rôznorodosť Spánkových Fáz

Počas spánku váš mozog pravidelne prechádza dvoma typmi spánku: REM (rapid-eye movement – spánok s rýchlym pohybom očí) a non-REM spánok.

Non-REM Spánok

  • Prvá fáza (N1): Prechod medzi bdením a spánkom, trvá niekoľko minút.
  • Druhá fáza (N2): Hlbší spánok, pomalé mozgové vlny, uvoľnenie svalov, pokles srdcovej frekvencie.
  • Tretia a štvrtá fáza (N3): Najhlbší a najobnovujúcejší spánok, známy ako delta spánok.

REM Spánok

  • Charakteristiky: Rýchly pohyb očí, nepravidelné dýchanie, zvýšená mozgová aktivita, svalová paralýza.

 

Význam tmy počas REM spánku

REM spánok je známy rýchlymi pohybmi očí pod zatvorenými viečkami, nepravidelným dýchaním, zvýšenou mozgovou aktivitou a svalovou paralýzou. Aj keď viečka počas REM spánku ostávajú zatvorené, isté množstvo svetla môže prenikať cez viečka a ovplyvniť kvalitu spánku stimuláciou svetlocitlivých buniek v sietnici. Tieto bunky ovplyvňujú produkciu melatonínu, hormónu, ktorý reguluje spánkové cykly. Udržiavanie úplnej tmy je preto nevyhnutné na ochranu kvality spánku.

Dôležitosť REM spánku

  1. Regulácia emócií: REM spánok je zásadný pre spracovanie a reguláciu emócií. Má vplyv na to, ako jednotlivci reagujú na stres a konflikty, čo podporuje emočnú stabilitu.
  2. Vytváranie správneho prostredia na spánok: Zlepšenie kvality REM spánku je možné dosiahnuť prostredníctvom správneho spánkového prostredia a pomocou pomôcok ako sú spánkové masky.
  3. Prenos informácií do dlhodobej pamäte: REM spánok hrá kľúčovú úlohu v procese prenosu informácií z krátkodobej pamäte do dlhodobej, čo je nevyhnutné pre učenie a uchovávanie nových informácií.
  4. Čistenie pamäti: Počas REM spánku dochádza k odstráneniu nepotrebných alebo redundantných informácií, čo umožňuje efektívnejšie spracovanie pamäti.

Preto je správne prostredie na spánok a používanie pomôcok ako masky na spánok kľúčové pre zlepšenie kvality spánku. Pre viac informácií o vplyve svetla na REM spánok a jeho funkcie, navštívte Sleep Foundation a UCSF.


Identifikácia Prerušenia REM Spánku

Je dôležité vedieť, ako môžete zistiť, či ste mali prerušený REM spánok, aj keď si to nemusíte byť priamo vedomí. Príznaky prerušeného REM spánku môžu zahŕňať 

  • Pocit únavy: Cítite sa unavení aj po tom, čo ste spali dostatočný počet hodín.
  • Ťažkosti s koncentráciou: Máte problémy so sústredením na denné úlohy.
  • Náladovosť: Vyskytujú sa u vás náhle zmeny nálady alebo zvýšená podráždenosť.
  • Zvýšená úzkosť alebo depresia: Cítite sa viac úzkostlivo alebo depresívne bez zjavného dôvodu.
  • Problémy so sústredením ráno: Ak máte ráno problémy s koncentráciou, môže to byť znakom narušeného REM spánku.
  • Nekvalitný spánok: Spíte "dostatočne dlho", ale stále sa nebudíte odpočinutí.

Tieto príznaky môžu naznačovať, že váš REM spánok bol narušený, čo môže mať negatívny dopad na vašu emocionálnu reguláciu a spracovanie spomienok.


Riešenia pre Kvalitnejší Spánok

Aby ste minimalizovali riziko prerušenia REM a hlbokého spánku, je kľúčové vytvoriť optimálne prostredie na spánok. Toto zahŕňa udržiavanie spálne v úplnej tme, použitie technológií na blokovanie modrého svetla a udržiavanie teploty v rozmedzí 18 až 22 stupňov Celzia. Implementácia pomôcok ako sú kvalitné masky na spánok a zariadenia blokujúce modré svetlo významne prispievajú k ochrane kvality vášho spánku, čím zabezpečíte, že váš mozog a telo získajú potrebný odpočinok a regeneráciu.


Spánok je základ zdravia 

Každá noc je príležitosťou na obnovu a regeneráciu našich tiel a mysle. Kvalitný spánok by nemal byť prehliadaný ako základný pilier našeho zdravia. Venujme čas a úsilie na vytvorenie optimálneho spánkového prostredia a využívajme nástroje, ktoré nám môžu pomôcť zaspať a spať hlbšie. Ak máte akékoľvek otázky, sme tu pre vás na našej zákazníckej podpore. Radi sa spojíme. :) 

 Nech je každé ráno svieže a plné energie, pripravené na nové výzvy. 

Leave a comment

Táto lokalita je chránená testom reCAPTCHA a vzťahujú sa na ňu pravidlá ochrany súkromia a podmienky poskytovania služby spoločnosti Google.