10 prekvapivých – a vážnych – dôsledkov nedostatku spánku

10 prekvapivých – a vážnych – dôsledkov nedostatku spánku

Nedostatok spánku môže mať za následok nielen zlú náladu a rozostrené myslenie. Možno neviete, ako veľmi môže ovplyvniť váš sexuálny život, pamäť, zdravie, vzhľad a dokonca aj schopnosť schudnúť. Tu je hlbší pohľad na 10 prekvapivých – a vážnych – dôsledkov nedostatku spánku

1. Ospalosť spôsobuje nehody


Ospalosť môže spomaliť reakčný čas tak drasticky, že je to porovnateľné so stavom po požití alkoholu. Nedostatok spánku významne znižuje vašu reakčnú schopnosť. Štúdia NHTSA odhaduje, že únava je príčinou 100 000 dopravných nehôd ročne v USA. Podľa výskumov je naše vnímanie a reakčný čas porovnateľné s účinkami alkoholu, keď sme výrazne unavení.Nedostatok spánku bol faktorom pri niektorých z najväčších katastrof v nedávnej histórii, ako bola jadrová havária v Three Mile Island, únik ropy Exxon Valdez a jadrová havária v Černobyle.

 

 

2. Nedostatok Spánku Spomaľuje Mozog

Spánok je nevyhnutný pre kognitívne funkcie ako pozornosť, učenie a pamäť. Nedostatok spánku zasahuje do procesov, ktoré pomáhajú ukladať spomienky a učiť sa nové informácie. Počas spánku dochádza v mozgu k tzv. synaptickému zrážaniu, ktoré umožňuje "reset" synapsí a pripravuje mozog na ďalšie spracovanie informácií. Počas spánku, hlavne v fázach hlbokého REM spánku, dochádza k reorganizácii a konsolidácii pamäťových stôp, čo umožňuje lepšie spracovanie a uchovávanie informácií. Nedostatok spánku ruší tieto procesy, čo vedie k zhoršenej pamäti, zníženej schopnosti učiť sa nové informácie a zvýšenej náchylnosti na zabúdanie.

 

 

3. Spánková deprivácia môže viesť k vážnym zdravotným problémom

Chronický nedostatok spánku je spojený s vyšším rizikom vzniku srdcových ochorení, infarktu a cukrovky. Podľa štúdie zverejnenej v American Journal of Epidemiology, nedostatok spánku zvyšuje systolický krvný tlak, čo je rizikový faktor pre srdcové ochorenia.

Podľa niektorých odhadov má 90% ľudí s nespavosťou – poruchou spánku charakterizovanou problémami so zaspávaním a udržaním spánku – tiež iné zdravotné problémy ako: 

  1. Srdcových chorôb
  2. Infarktu
  3. Srdcového zlyhania
  4. Nepravidelného srdcového rytmu
  5. Vysokého krvného tlaku
  6. Mozgovej príhody
  7. Cukrovky

 

 

4. Nedostatok Spánku Zabíja Sexuálnu Chuť

Nedostatok spánku znižuje sexuálnu chuť u mužov aj žien: Nedostatok spánku má negatívny vplyv na hormonálne hladiny u oboch pohlaví, čo môže viesť k zníženej sexuálnej túžbe. U mužov môže nedostatok spánku znižovať hladiny testosterónu, kľúčového hormónu pre sexuálnu funkciu, ako ukázala štúdia zverejnená v Journal of Clinical Sleep Medicine. Tento pokles testosterónu môže viesť k nižšiemu libidu a zhoršenej erektilnej funkcii. U žien môže nedostatok spánku narušiť hormonálnu rovnováhu, čo ovplyvňuje nielen libidu, ale aj celkovú sexuálnu spokojnosť. Hormonálne zmeny môžu spôsobiť zvýšenú únavu a stres, čo dodatočne znižuje záujem o sexuálnu aktivitu. Ďalej, emocionálne a fyzické následky nedostatku spánku, ako sú napätie a podráždenosť, môžu zhoršiť vzťahy a znížiť intimitu, čo má priamy vplyv na sexuálny život.

 

 

5. Ospalosť je depresívna 

Nedostatok spánku zvyšuje hladiny kortizolu, stresového hormónu, ktorý negatívne ovplyvňuje neurotransmitery zodpovedné za náladu.. Nedostatok spánku často predchádza vzniku depresívnych epizód alebo môže zhoršiť existujúce symptómy. Neurochemické štúdie naznačujú, že spánok normalizuje hladiny neurotransmiterov, ktoré ovplyvňujú náladu, vrátane serotonínu.

 

 

6. Nedostatok spánku stárne vašu pleť

Spánok ovplyvňuje uvoľňovanie rastového hormónu, ktorý pomáha udržiavať elastickosť kože. Nedostatok spánku vedie k nadmernému uvoľňovaniu kortizolu, ktorý rozkladá kolagén v pokožke.

 

 

7. Ospalosť robí ľudí zabudlivými

Výskum publikovaný v Nature Neuroscience ukazuje, že počas spánku dochádza k transferu spomienok z hipokampu do neokortexu, čo umožňuje dlhodobé uchovávanie informácií. Nedostatok spánku tento proces narušuje.

 

 

8. Nedostatok Spánku Môže Zvýšiť Riziko Úmrtia

V štúdii "Whitehall II", britskí vedci skúmali, ako spánkové vzory ovplyvňujú mortalitu viac ako 10 000 britských úradníkov počas dvoch desaťročí. Výsledky ukázali, že tí, ktorí znížili svoj spánok zo siedmich na päť alebo menej hodín za noc, takmer zdvojnásobili svoje riziko úmrtia z akýchkoľvek príčin.

 

 

9. Strata spánku môže spôsobiť priberanie

Kľúčovými hráčmi v tomto procese sú hormóny ghrelin a leptín, ktoré regulujú naše chute a pocit sýtosti. Ghrelin, známy ako hormón hladu, sa vyrába v žalúdku a jeho hladiny stúpajú, keď sme hore dlhšie. To nás vedie k zvýšenej chuti na jedlo a nakoniec k väčšiemu príjmu kalórií. Na druhej strane, leptín, ktorý sa vyrába v tukových bunkách, signalizuje mozgu, že sme sýti. Pri nedostatku spánku produkcia leptínu klesá, čím sa znižuje naša schopnosť cítiť sa sýti, a teda zvyšuje pravdepodobnosť prejedania.

Ďalším dôležitým hormónom ovplyvneným nedostatkom spánku je inzulín, ktorý kontroluje hladinu cukru v krvi. Nedostatok spánku môže viesť k tomu, že telo používa inzulín menej efektívne, čo zvyšuje riziko vzniku cukrovky typu 2 a zvyšuje hladiny cukru v krvi, čo ďalej podporuje ukladanie tuku v tele.

 

 

10. Strata Spánku Narušuje Úsudok, Obzvlášť o Spánku

Nedostatok spánku môže skresliť vnímanie udalostí a zhoršiť schopnosť robiť rozumné rozhodnutia. Ľudia trpiaci nedostatkom spánku často podceňujú mieru svojho postihnutia a preceňujú svoju výkonnosť, čo môže viesť k zlým rozhodnutiam v kritických situáciách.

 

 

Nedostatok spánku nie je len otázkou únavy – je to komplexný problém s vážnymi dôsledkami pre osobné zdravie, bezpečnosť a celkovú kvalitu života. 

V budúcich článkoch na našom blogu sa budeme venovať konkrétnym stratégiám a produktoch, ktoré vám môžu pomôcť lepšie spať. Odporučíme osvedčené metódy na zlepšenie spánkového prostredia, ako aj technologické novinky, ktoré vás môžu podporiť v dosahovaní nepretržitého, regeneračného spánku. Naše riešenia sú navrhnuté s ohľadom na vaše zdravie a pohodu, aby sme vám pomohli dosiahnuť nielen dostatočný odpočinok, ale aj žiť plnohodnotnejší a zdravší život.

Budeme radi, ak nám dáte vedieť, čo by ste chceli vedieť o spánku a ako sa vám darí s vašimi súčasnými spánkovými návykmi. Vaše spätné väzby a otázky sú pre nás dôležité, pretože nás vedú v našom poslaní pomáhať lepšie + veľmi radi sa s vami spojíme. 🙂 

Spolu môžeme zlepšovať náš spánok a pracovať na tom, aby sme každý deň privítali so zdravím, energiou a jasnou mysľou. Sme v tom spolu. 🌙 💜

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.