Digitálna únava zraku

Digitálna únava zraku

Digitálna únava zraku

Pochopenie, čo to zapríčiňuje.

Digitálna únava zraku sa vzťahuje na syndróm, ktorý je zapríčinený neustálym vyžarovaním umelého modrého svetla z našich digitálnych zariadení. Tento problém, známy aj ako syndróm počítačového videnia, má jednoduché riešenie a v tomto článku vám prezradíme aké a ako tomu zabrániť.

Čo je digitálna únava zraku?

Trpíte svrbením očí, ktoré sa zdajú suché a vyčerpané? My ten pocit poznáme! Digitálna únava zraku trápi veľa ľudí, pretože každý s tým raz môže mať skúsenosť. Nie len pracovníci s digitálnymi zariadeniami, ale aj deti. Tu je rozpísaných pár symptómov digitálnej únavy očí-možnosti, ktorými nám naše oči povedia, že je čas im dať pauzu od modrého svetla vyžarujúceho z našich obrazoviek:

  • Únava a svrbenie očí
  • Bolesť krku a ramien
  • Väčšia citlivosť na svetlo
  • Začervenanie a pálenie očí
  • Rozmazané alebo dvojité videnie
  • Potreba si častejšie zatvárať oči

Tipy na úľavu od digitálnej únavy zraku 

Je naozaj veľmi dôležité pochopiť, aké následky majú počítačové obrazovky na náš zrak, tým, že si zistíme, aké vedľajšie efekty majú na naše oči. Za účelom si zlepšiť naše zdravie a produktivitu, sme zozbierali niektoré z najviac bežných problémov zapríčinených obrazovkami a nedostatkom svetla, spolu s pár jednoduchými tipmi na úľavu od únavy očí. Naučte sa, ako zvládnuť úľavu od digitálnej únavy zraku:

Problémy

Modré svetlo nadmerne vyžaruje z vašich digitálnych zariadení. Ak je jas vašej obrazovky príliš vysoký, môže to spôsobiť až drasticky prenikavé žiarenie.

Nízky kontrast: obrazovky sú vyplnené pixelmi-drobné bodky, ktoré neprodukujú rovnaký jas. Kontrast, ktorý pixely vytvárajú majú priamy efekt na vaše oči.

Znížené žmurkanie: Vedeli ste, že priemerná hodnota žmurkania je 8 až 21-krát za 1 minútu? Žmurkanie je základný reflex, ktorý pomáha našim očiam zostať hydratované. Avšak, neustále používanie digitálnych zariadení zníži našu hodnotu žmurkania, a tak zvýši suchosť našich očí. V skutočnosti, štúdiá poznamenali, že obmedzenie priemernej hodnoty žmurkania pri počítači sa zvýšilo až o 60%. (Ak ste ako my, po prečítaní tohto textu budete pravdepodobne žmurkať stále. Vtipné, ako naše mozgy fungujú!)

Znížený pohyb očí: Keď sa sústredíme na obrazovky, či už sú malé ako naše mobilné telefóny, alebo väčšie ako naše počítače a televízie, pohyby očami sa drasticky znížia. Značný pokles nám môže spôsobiť čím ďalej tým viac suchšie oči a ďalšie symptómy digitálnej únavy očí.

Ďalšie faktory: Je tiež dôležité si zapamätať, že ďalšie faktory ako slabé svetlo, zlá poloha, spolu s predtým neliečeným zhoršeným zrakom môžu ešte viac zvýrazniť digitálnu únavu očí.

Preto je podstatné si vytvoriť vhodné miesto na pracovanie s dostatočným svetlom.

Riešenia

Nastavte si svetlo okolo priestoru, kde pracujete: Ubezpečte sa, že akékoľvek svetlo okolo vašich stolov nezvyšuje žiarenie z obrazoviek. Ideálne je, ak pracujeme pri dennom svetle, aby sme získali všetky benefity z naturálneho modrého svetla, ktoré vyžaruje slnko. Toto v nás zanechá viac energie a naše oči budú šťastnejšie a zrelaxované.

Ďalší jednoduchý tip je nastaviť si jas na automatický a on sa prispôsobí každému miestu, kde sa nachádzate, svetlejšie či tmavšie.  

Okrem jasu našej obrazovky, je takisto odporúčané si automaticky nastaviť kontrast v nastaveniach našich zariadení.

Taktiež je dôležité limitovať čas strávený pred obrazovkou, hlavne večer: vedeli ste, že príliš vysoké žiarenie umelého modrého svetla môže narušiť náš denný rytmus a spánkový cyklus? Riešenie: Keď chceme spať ako bábätko, musíme večer limitovať čas strávený pred obrazovkou najviac ako sa dá. 

Častejšie žmurkajte: Zapamätajte si, že častejšie žmurkanie zvlhčuje naše oči a zabraňuje ich suchosti. Je úžasné, keď si začneme uvedomovať ako naše telo funguje automaticky bez nášho vedomia.

Ďalšia odporúčaná metóda je si dať pauzu každých 20 minút, aby sme dali našim očiam šancu  sa zregenerovať .

20-20-20 pravidlo: Naučte sa neuveriteľne jednoduchý ale zároveň účinný tip! Každých 20 minút dajte na 20 sekúnd pauzu svojim očiam a zaostrite na niečo (nie na obrazovky!), čo je aspoň 20 stôp ďaleko od vás (zhruba 6 metrov).

Dávajte pozor na svoju polohu: Bolesti krku a ramien môžu byť nesmierne intenzívne, hlavne keď strávite dlhé hodiny pred počítačom (alebo pri prudkom ohýbaní našich krkov pri pozeraní noviniek na obrazovke mobilného telefónu). Preto je dôležité umiestniť náš stôl na najvhodnejšie miesto, aby sme netrpeli v nesprávnej polohe. Ideálne, aby naša hlava smerovala presne oproti obrazovke, držať rovný chrbát a naše ruky by mali vytvárať 45° uhol.

Okuliare proti digitálnej únave zraku sú skvelé riešenie na tieto najčastejšie problémy zapríčinené nadmerným množstvom času stráveného pred digitálnymi obrazovkami. Tieto okuliare pomáhajú nielen zníženiu žiarenia umelého modrého svetla a vplyvu vysokého jasu a kontrastu, ale zabraňujú aj nedostatku pohybu očí a žmurkania a to tým, že zaisťujú stály oddych našich očí. Vyskúšajte, čo si digitálne vedomá generácia myslí o našich okuliaroch k počítačom.

Okuliare proti digitálnej únave zraku

Taktiež známe ako okuliare proti modrému svetlu sú jedny z najlepších riešení ako minimalizovať žiarenie umelého modrého svetla a predchádzať únave očí. Okuliare Moonlight proti modrému svetlu sú štýlovo navrhnuté, aby znížili žiarenie a umožnili lepšie sústredenie. Keď chcete predísť svrbiacim a suchým očiam, rôzne modely od Moonlightu sú vašim najlepším rozhodnutím.

Benefity predchádzania digitálnej únavy zraku

Naše oči majú neuveriteľnú celoživotnú misiu: odhaľovať svet okolo nás, lepšie porozumieť nášmu okoliu, obdivovať naše vonkajšie prostredie a užívať si rozmanitosť farieb, tvarov a veľkostí.  Sú úžasné!

Čo sú najlepšie spôsoby ako predchádzať digitálnej únave zraku?

  • Nastavte si automatický jas a kontrast vašej obrazovky a zabráňte nadmernému vyžarovaniu umelého modrého svetla.
  • Večer je najlepšie skrátiť čas strávený pred obrazovkou.
  • Častejšie žmurkajte aby ste sa vyhli svrbiacim a suchým očiam.
  • Zapamätajte si 20-20-20 pravidlo!
  • A pravidlo palca, vždy seďte poriadne a vhodne pri vašom stole!

 

 

 

 

 

 

 



                                                             

 

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.